Stort intresse för SmartDoks nya regbox i samband med lagkravet om elektroniska personallistor

SmartDok regbox id06

Smartdoks regbox är robust. Den är vattentät, dammtät och tål kyla. Dessutom är den enkel att både montera och att använda.

Förhandsbeställningarna på SmartDoks nya robusta regbox har varit många efter att det blev klart att byggbranschen inför krav på elektronisk översikt av anställda på byggarbetsplatser. Digitala personallistor blir nu den nya vardagen på byggarbetsplatsen.

– Nu strömmar det in förhandsbeställningar på vår nya regbox. En av anledningarna till den stora efterfrågan är nog vår flexibla lösning som inte bara är användarvänlig och levereras med en robust regbox (byggkortläsare), men också att denna lösning stödjer in- och utregistrering med mobiltelefon, säger Account Manager i SmartDok, Sondre Andersen.

Ändringarna sker som ett led i uppföljningen av regeringens strategi mot arbetslivskriminalitet, och är en överföring av tidigare fastställda ändringar i byggherreföreskriftens bestämmelser om plikten att registrera vilka som arbetar på en byggarbetsplats.  Det vill säga att alla som ska in på en byggarbetsplats måste ha ett ID06-kort för att komma in. I tillägg måste byggherren föra digitala personallistor. Detta kan göras genom att montera en eller flera regboxar.

Egen robust regbox + möjlighet för mobil registrering

SmartDok har levererat lösningar för digitala personallistor i flera år med stor succé. Nu lanserar de sin nya lösning som innehåller sin egen terminal (de använde ett nätverk tidigare). De anställda skannar enkelt sitt ID06-kort(byggkort) på terminalen när de går in och ut från arbetsplatsen, och blir då registrerade i systemet så att företaget uppfyller samtliga lagkrav om personalliggare vid en byggarbetsplats.

– Vår nya läsare är ännu mer robust och den trivs väldigt bra i vårt nordiska klimat. Den är vattentät, dammtät och tål kyla och dåligt väder, berättar Andersen.

– Det är också viktigt att in- och utregistreringen ska vara enkel för användarna, och inte minst ska läsaren vara enkel att montera. Håll upp ditt ID-kort mot läsaren och du kommer både se och höra om du checkar in eller ut. Med SmartDoks lösning kan du som tidigare nämnt också använda mobiltelefonen för att registrera dig. Du kan koppla samman din SmartDok-användare med ditt ID06-kort, vilket gör att du kan checka in och ut från byggarbetsplatsen med din mobil. Detta förutsätter givetvis att du upprättat ett SmartDok-konto, säger Sondre.

Här snackar vi alltså om ett riktigt kinderägg:

 • Enkel att använda
 • Enkel att montera
 • Flexibel

Tar emot förhandsbeställningar

Till följd av stor efterfrågan tar nu SmartDok emot beställningar på lösningen.

– Det lönar sig att vara tidigt ute. Skicka in din beställning till oss så kontaktar vi dig angående leverans. Vi har ett enkelt beställningsformulär på nätet som du kan använda, säger Sondre.

Beställ här: SmartDok byggkort beställningsformulär

Här är lite information om regboxen från SmartDok:

 • Enkel att börja använda, montera fast i väggen och plugga in ström (230 V)
 • Anslut läsaren till korrekt projekt i SmartDok
 • Läsaren är anpassad för nordiska förhållanden, vattentät och tål kyla
 • Läsaren kommunicerar via mobilnät och SIM-kort finns färdiginstallerat, inget krångel med att komma in på nätet!
 • De anställda registrerar sig in och ut med sina byggkort. Ett enkelt ”swipe” och du är registrerad!!
 • All information registreras och sparas och företaget får full översikt på vem/vilken firma som deltagit på varje enskilt projekt
 • Kan användas av alla med byggkort/ID06-kort
 • Koppling av kort och egna anställda som ger möjlighet för mobil in- och utregistrering
 • Personallistorna kan du enkelt hämta ut elektroniskt via web
 • Uppfyller myndigheternas krav på elektronisk personallista

Ta kontakt med SmartDok för att förhandsbeställa deras produkt genom att följa denna länk


Vem har ansvaret för HMS?

Byggherreföreskriften ger byggherren ett självständigt och överordnat ansvar för att kraven på säkerhet, hälsa och arbetsmiljlö på en byggarbetsplats uppfylls. Föreskriften ställer även krav på att närvarolistan på byggarbets- och anläggningsplatser alltid är uppdaterad.

Bättre kontroll

Samtliga som ska arbeta på en byggarbets- eller anläggningsplats pliktar att ha ett så kallat ID06-kort, som visar deras identitet. Det nya kravet om registrering av ID06-kortnummer i översiktslistorna kommer leda till att aktörerna får kontroll över att de som arbetar på byggarbets- eller anläggningsplatsen har ID06-kort. Detta kommer i sin tur göra att kvaliteten på listorna blir bättre.

Elektronisk uppdatering av översiktslistor innebär bland annat att man undgår problemet med manuellt ifyllda listor, som ofta är oläsliga.

Initialt var grundtanken att hela personnumret till varje enskild person skulle registreras i översiktslistorna. Efter dialog med branschen bestämdes dock att ID06-kortnumret istället förs in i listorna.

Här kan du läsa bestämmelsen